گروه مهندسی شیمی

جلسه دفاع از رساله دکترا خانم مطهره وارث، باعنوان بررسی سینتیک واکنش تبدیل متانول به پروپیلن

جلسه باعنوان بررسی سینتیک واکنش تبدیل متانول به پروپیلن با استفاده¬ از کاتالیست صنعتی HZSM-5 وسینتیک غیرفعال¬شدن آن ، در تاریخ سه شنبه 1404/03/06برگزار می گردد.

جلسه دفاع از رساله دکترا خانم مطهره وارث، باعنوان بررسی سینتیک واکنش تبدیل متانول به پروپیلن با استفاده¬ از کاتالیست صنعتی HZSM-5 وسینتیک غیرفعال¬شدن آن ، در تاریخ سه شنبه 1404/03/06 ساعت 14 در اتاق شورا ساختمان دهقانی برگزار می گردد.



استاد راهنما: آقای دکترعطاءاله ساری


چکیده: در مسیر تجاری¬سازی فرآیند تبدیل متانول به پروپیلن، مشکلاتی مانند عدم شناخت دقیق سینتیک پیشرفت واکنش و به¬طور¬ویژه سینتیک غیر¬فعال شدن کاتالیست وجود دارد. بر¬این¬اساس، هدف این تحقیق توسعه¬ی یک مدل سینتیکی ذاتی قابل¬اعتماد برای این فرآیند و هم¬چنین ارائه¬ی سینتیک غیر¬فعال¬شدن کاتالیست بر روی یک کاتالیست صنعتی ZSM-5 می¬باشد. سینتیک واکنش بر¬مبنای ترکیبی از تئوری استخر¬هیدروکربنی و چرخه¬ی دوگانه با در نظر گرفتن مسیر¬های جداگانه برای تولید الفین¬ها، پارافین¬ها و آروماتیک¬ها پیشنهاد شده¬است که امکان بررسی پیش-سازنده¬های متفاوت برای تشکیل کک را فراهم می¬کند. در این پژوهش، بر¬اساس پیش¬سازنده بودن احتمالی ترکیبات آروماتیک، الفین¬ها و ترمیبات اکسیژن‌دار شش مدل برای غیر¬فعال¬شدن کاتالیست مورد بررسی قرار گرفته¬است. با¬توجه به آن¬که سرعت غیر¬فعال¬شدن کاتالیست در شرایط عملیاتی نرمال آهسته می¬باشد، از روش غیر¬فعال¬شوندگی شتاب¬یافته به¬کمک افزایش میزان متانول در خوراک ورودی و هم¬چنین افزایش سرعت¬فضایی خوراک عبوری از روی بستر¬کاتالیستی استفاده شده¬است تا زمان و هزینه¬ی آزمایش¬ها¬ی غیر¬فعال¬شدن کاتالیست کاهش یابد. اثر حضور آب بر کاهش سرعت پیشر¬فت واکنش¬ و غیرفعال کردن کاتالیست نیز در مدل¬های سینتیکی پیشنهادی در نظر گرفته شده¬است. آزمایش‌ها در طیف گسترده¬ای از دمای بستر¬کاتالیستی (k 733-763)، سرعت فضایی خوراک (h-1 5-14)، و کسر¬وزنی متانول (wt% 50-93) با¬ استفاده از یک رآکتور بستر¬ثابت انجام شده¬است. بر¬اساس نتایج به دست آمده، ترکیبات اکسیژن¬دار مسئول اصلی غیر‌فعال¬شدن کاتالیست از طریق تشکیل کک توسط واکنش¬های موازی می¬باشند. اثر منفی حضور آب در محیط واکنش بر سرکوب واکنش¬های MTP توسط منفعت آن در بالا ماندن فعالیت کاتالیست در مدت زمان طولانی¬تر تحت الشعاع قرار می¬گیرد. نتایج آزمایش‌ها نشان می¬دهد که کاهش سرعت گذر جرمی خوراک و افزایش دما¬ی واکنش و محتوا¬ی آب در خوراک ورودی باعث افزایش گزینش¬پذیری تولید پروپیلن و اتیلن می¬گردد. تحلیل‌های آماری نشان¬دهنده¬ی تطابق مناسب میان داده¬های آزمایشگاهی و داده¬های محاسبه¬شده با میانگین خطای کمتر از 10% و 3% به¬ترتیب توسط مدل¬ سینتیکی واکنش و غیر¬فعال¬شدن کاتالیست می¬باشد. این موضوع صحت مدل‌های سینتیکی را تایید می¬کند و آن¬ها را برای طراحی و بهینه¬سازی رآکتور¬های صنعتی قابل اعتماد می¬سازد.
کلیدواژه‌ها: کاتالیست ZSM-5، تبدیل متانول به پروپیلن، سینتیک ذاتی واکنش، غیر¬فعال¬شدن کاتالیست

تاریخ:
1404/02/23
تعداد بازدید:
18
منبع:
دانشگاه اصفهان

آدرس: اصفهان، میدان آزادی، دانشگاه اصفهان،میدان خوارزمی، ابتدای بلوار سلامت، ساختمان انصاری
کدپستی: 8174673441
تلفن: 37932685 تلفکس: 36682887
راهنمای جامع تلفن های دانشگاه اصفهان

Powered by DorsaPortal